Quantcast
Channel: TkJ.se - Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer » Sökresultat » audacity
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Skapa podradio: Prylarna du behöver för att spela in

$
0
0

Podradio - spela in din egen podcastOm bloggar gjorde vem som helst till journalist och redaktör, har podradion gjort vem som helst till radiopratare. Intresset för podradio har ökat ordentligt under förra året, och trenden pekar fortsatt uppåt 2013. Det finns många spännande podradio-program och nya tillkommer hela tiden. Tack vare lättanvända appar på smartphones är det dessutom superenkelt att lyssna på podradio.

Men vad krävs för att skapa podradio? Jag har intervjuat flera personer som sysslar med podradio, och bland annat har jag frågat dem vad de använder för teknisk utrustning. Svaret är att det verkar finnas lika många lösningar som det finns podradio-program. Ett råd som de flesta tillfrågade gav var att börja i liten skala. Så – i den här första delen av min bloggserie om att skapa podradio, berättar jag vad du behöver för att komma igång!

En podradio består egentligen bara av en ljudfil med ett inspelat radioprogram. Så här förklarar Wikipedia konceptet:

Poddsändning eller poddradio (engelska: podcast eller podcasting) är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler eller film via internet. Ordet ”podcasting” är en sammanslagning av ”pod” (ordagrant ”kapsel” men syftande på media-spelaren Ipod) och engelskans ”broadcast” (sändning). Ännu finns ingen helt adekvat svensk term för företeelsen; ”poddsändning” är ett av de förslag som lagts fram, men ”poddradio”, som bland annat används av Sveriges Radio, används i mycket högre grad. Ordet ”podd-tv” har fått visst genomslag för podd-sändning av videomaterial. [Källa: Wikipedia]

SkypeI praktiken behöver du således bara en dator med mikrofon, samt en programvara för att spela in ljudet. Men eftersom de allra flesta podradio har fler än en deltagare, och eftersom ni ofta inte befinner er på samma plats, behövs någon form av smart lösning.

Den vanligaste lösningen är att använda Skype, iChat eller någon annan programvara för Internettelefoni. När ni har fått detta att fungera smärtfritt, behöver ni bara spela in ljudet på något sätt.

Här finns två vägar att gå. Antingen spelar någon av er in allt ljud i en fil, men den bästa lösningen är att varje deltagare själv spelar in med sin egen mikrofon lokalt. Då får du ett ljudspår för varje deltagare. Med hjälp av ett ljudredigeringsprogram som hanterar flera spår – till exempel gratisprogrammet Audacity – slår du ihop alla ljudfilerna till en. Det kräver lite mer jobb, men inte mycket och det är klart värt det.

Lyssna på podradio! Det finns många olika appar för att hitta, prenumerera på, och lyssna på podradio. För ett tag sedan publicerade jag en bloggpost som går igenom 10 appar för att lyssna på podradio, för Android, iOS, Windows Phone samt OS X, Linux och Windows.

Spela in ljudet var för sig

En fördel med att ha varje deltagare i en respektive ljudfil, är att du vid redigering kan justera volymen för varje spår. Det kommer nämligen att behövas om inte alla använder exakt samma utrustning och inställningar. Risken är annars att ljudnivån är olika för deltagarna, vilket gör slutresultatet svårt att lyssna på.

En annan fördel med att ha varje deltagare som enskilda ljudspår, är att du kan panorera ljudspåren till höger och vänster i stereo. Är ni två personer som pratar, lägger du ett ljudspår lite mer ut i vänstra ljudkanalen och den andra lite mer åt höger. Det gör att podradion låter lite mer professionell. Banalt kan tyckas, men det är sådana här småsaker som höjer nivån en smula.

Tekniskt sett är det inte speciellt komplicerat att redigera ihop flera ljudspår till ett. Det finns gott om program som du kan använda – ovan nämnda Audacity är bara ett exempel. Du kan också använda GarageBand eller Adobe Audition. Hur du går tillväga ska jag förklara i en framtida bloggpost. Den här gången nöjer vi oss med att titta på vad du behöver för att spela in en podradio.

Audition 3.0 gratis! I skrivande stund – 8 januari 2013 – erbjuder Adobe en gammal version av Creative Studio, närmare bestämt CS2, för gratis nerladdning. Du kan även ladda ner fristående program som ingår i CS2, däriblad Adobe Audition 3.0. Programmet finns bara för Windows. Gå till Adobes sajt och ladda ner filerna, samt spara ner seriekoden som finns i listan. Sajten verkar vara något överbelastad så det är inte säkert att du kommer in på första försöket. Jag vet inte hur länge erbjudandet gäller.

Podradio, Slashat.se

Tommie Podzemski (@tommienu), en av de två programledarna i teknikpoden Slashat.se, ger tipset att inte fokusera allt för mycket på tekniken i början.

”Börja i liten skala”, tipsar Podzemski. ”Gör det inte för omständligt för dig i början, utan se till att du har roligt. Går du in med målsättningen att bli världens störta podcast och spenderar timmar på tekniken runtomkring din setup så kommer du i slutändan tröttna och ge upp. Ta en laptop, plugga in en mic för 299 kr och spela in.”

Köp inte en massa dyra prylar

Alla bärbara datorer har inbyggd mikrofon, men de är sällan speciellt bra. Framför allt är problemet att dessa mikrofoner tar upp väldigt mycket ljud runt omkring. Du vill ha en mikrofon som bara registrerar din röst, och inte bakgrundsljud.

Peter Esse (@peteresse) driver Macradion, en podradio som sänds en gång i veckan och där man diskuterar allt som har med iOS och OS X att göra, och som ingår i sajten Allt om Mac;

”Man ska inte underskatta vikten av bra mikrofoner”, säger Peter Esse. ”Vi har lärt oss den hårda vägen vad kassa micar gör för upplevelsen.”

Macradion, podradio

Det finns en uppsjö av olika externa mikrofoner i alla prisklasser. Om du går till en musikaffär kan de hjälpa dig att hitta en bra modell. Att mikrofonen inte tar upp bakgrundsljud är viktigt, för det blir inte alls bra om det hörs när du knappar på tangentbordet, att datorfläkten dånar eller att dina ungar skriker i vardagsrummet.

JJLabs BMC USB-mikrofonHär hittar du några kända musikaffärer som även finns på webben, med länkar till deras utbud av mikrofoner:

Själv har jag en JJLabs BMC, en kondensatormikrofon som ansluts via USB. Den plockar inte upp något bakgrundsljud och ger riktigt bra kvalitet på inspelningar. Tyvärr verkar den ha gått ur sortimentet, och jag har inte hittat någon ersättare för den.

Men som sagt, om du går till din lokala musikaffär så hjälper de dig. Du får dock räkna med att en professionell mikrofon kostar minst en tusenlapp – oftast det dubbla, eller mer.

Jag håller därför med Tommie Podzemski i att du ska börja smått. Köp en hyfsat bra USB-mikrofon för någon hundralapp, och se helt enkelt till att det inte finns störande bakgrundsljud när du ska spela in.

Här är två förslag på mikrofoner som klassats som väldigt populära på Prisjakt.

540320

127868

Många som spelar in podradio använder sig av headset. På ett headset brukar mikrofonerna vara rätt bra på att sålla bort bakgrundsbrus. Plantronics är en omtyckt tillverkare av bra headsets. Även Sennheiser brukar ha bra kvalitet. Jag testade ett par Sennheiser PC 330 för ett bra tag sedan.

Program du kan använda

Allt eftersom du spelar in fler och fler avsnitt av din podradio kommer du att lära dig vad som kan förbättras, och hur du ska göra det. Jezper Söderlund (@jezperse) är den andra halvan av Slashat.se, och det är han som ansvarar för tekniken. Idag har Slashat.se nått upp till cirka 200 avsnitt. Det märks på den tekniska lösning Söderlund berättar om:

”Grunden är fortfarande Skype, men vi spelar var och en in vår ljudfeed för att kunna mastra den ordentligt”, förklarar Jezper Söderlund. ”Tommie spelar in med Audacity på Linux, och jag spelar in med Audio Hijack Pro på Mac.”

”Audio Hijack Pro är också ljudnavet som skickar alla ljudkanaler (oss, gäster, externt ljud med mera) till Wirecast, programmet vi använder för att sända ljud och bild till vår livesida”, fortsätter Söderlund. ”Video på mig tas direkt in i Wirecast från min kamera. Tommies video tas från Skype in i Wirecast med hjälp av en skärminspelare (Cam Twist). En livestream med bara ljud går också ut till en shoutcastserver med hjälp av programmet Nicecast.”

Det låter kanske som en avancerad lösning, och det är det. Men då bör man ha i åtanke på att Slashat.se även sänder live och med video (varje tisdag klockan 20:00 med uppvärmning en halvtimme före). Om du inte tänker sända live utan nöjer dig med att publicera din podradio när du är klar, är de tekniska kraven betydligt lägre.

Audio Hijack ProKör du Mac är det fler som rekommenderar programmet Audio Hijack Pro. David Elbe (@standoutdavid), som tillsammans med Jonas Arnklint (@arnklint) driver Webbradion, använder samma program:

”Vi använder Audio Hijack Pro för Mac OS X och spelar in via ett mixerbord från Xenyx”, förklarar David Elbe. ”Vi använder Skype för att intervjua gäster och efterredigerar med Levelator samt Garageband. Mikrofonerna är Shure SM58 som funkar bra för att de inte tar in så mycket omgivningsljud.”

Webbradion har liksom Slashat.se funnits rätt länge, och man har snart nått upp till 80 avsnitt. Podradion fokuserar på webbutveckling, vilket gör det till en rätt nischad podradio med drygt 1000 lyssnare per avsnitt.

För att summera…

Som jag skrev ovan, ska jag återkomma till ämnet att skapa podradio. Det finns massor att skriva om att spela in en podradio. Jag har ställt fler frågor till de jag pratat med, så den här bloggposten är den första delen i en serie poster. Nästa artikel publicerar jag om några dagar, förmodligen nästa vecka.

Vad jag framöver tänker skriva om, är mer exakt hur du spelar in en podradio och hur du redigerar ihop materialet till en färdig podcast. Vidare kommer podradio-profilerna som intervjuats att berätta om hur man gör en bra podradio. Det räcker inte att köpa en dyr mikrofon och spela in. Själva innehållet är givetvis det viktigaste – även om det, precis som med webbsidor, är bra med en schysst presentation. Vi ska även titta på hur man publicerar en podradio, till exempel hur du lägger upp den på iTunes och andra tjänster.

Lägg upp din podradio på iTunes

Hittills har vi lärt oss att det finns lika många tekniska lösningar som det finns podradio-program. Den absolut enklaste lösningen är att du och dina kompisar sätter sig runt ett bord, startar Audacity, Audio Hijack Pro eller något annat inspelningsprogram på en bärbar dator och börjar prata. När ni är klara sparar du inspelningen som en MP3-fil och lägger upp den på webben.

Sitter ni tillsammans? Om ni samlas för att spela in en podradio, räcker det att ha en mikrofon. Det kan dock vara svårt att få ett bra ljud med en vanlig mic. En lösning är att skaffa en högtalartelefon för Internettelefoni (till exempel Skype). Dessa är byggda för att fånga upp ljud från alla håll och kanter, och passar därför fint som mikrofon för podradio. Jag testade framgångsrikt med en Polycom Communicator C100S. Den kostar emellertid över tusenlappen

Det vanligaste scenariot är att deltagarna inte befinner sig på samma plats. Då ringer ni upp varandra via Skype, och alla deltagarna använder ett program lokalt på sina datorer. När inspelningen är klar har ni varsin ljudfil, och dessa läggs samman till en med hjälp av till exempel Audacity.

Ljudkvaliteten är så klart viktig, men den är inte avgörande. Huvudsaken är att det är tillräckligt bra för att man ska kunna lyssna på det. Volymen ska vara på samma nivå för alla deltagarna, men det är inte hela världen om det brusar litegrann. Förmodligen har ni redan någon typ av mikrofon (exempelvis ett headset) som fungerar.

Spela in podradio med Audacity (Linux)

Ju fler podradio-avsnitt du skapar, desto mer kommer du att lära dig. Du kommer att lära dig vad som är bra eller dåligt, vad som fungerar och vad era lyssnare vill ha. Uppgradera din tekniska lösning allt eftersom. Det viktigaste med tekniken är att den fungerar, så att du inte behöver lägga många timmar på att efterredigera, för det är inte så kul.

Jag avslutar den här första delen i bloggserien om att spela in podradio med ett par kloka ord från Tommie Podzemski på Slashat.se:

”Gör du din podcast med hjärta så kommer folk lyssna.”

Lista över personer som intervjuats:

Har du önskemål på saker du vill läsa om, lämna gärna en kommentar nedan eller skicka ett mejl till tommy@tkjmedia.se.

Flattr this!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Trending Articles


Isa Stenberg: Vi samarbetade med Sveriges farligaste fångar


"Jag har alltid värnat om de svaga"


Fortsätt titta på SVT Play


Benjamin Ingrosso om att vara gay


Emma och Hans Wiklund separerar


Torrslipa ny platta


"Det bästa är att få träffa alla barn" – nu börjar BUU-klubbens julturné 2018


Hööks VS LG bridle


Samir Wehbe dömd för tortyrmisshandel i Göteborg


Lennart Lindqvist